Sevgili Anne - Babalar;

Korkular; canlı varlıkların görünen ve görünmeyen tehlikeler karşısında gösterdikleri en doğal tepkilerdir. Korkular yalnızca onun zihinsel ve duygusal tepkilerinin geliştiğini gösterir. Çocuğunuzun korktuğu için endişe duymanız yersizdir.
    Aslında her korku canlıyı uyaran ve kendini savunmasını sağlayan yararlı bir düzenektir. Çocuğun güçsüzlüğü ve bilmediklerinin çokluğu düşünülürse, özellikle ilk yıllarda korkuların çok olmasının nedeni anlaşılır. Çocuk, çevresini tanıdıkça, beden ve zihin yetenekleri geliştikçe korkularını bir bir yener.
    Aile ve çocuğun elinde olmayan çok çeşitli nedenler çocukta korku başlatabilir ya da olağan saydığımız korkuların uzamasına neden olabilir. Çocuklarda korkular yaşlara göre değişir. İlk 6 ayda bebekler gürültüden, ani hareket eden nesnelerden, 7-12 ay arası yabancı kişilerden, hayvanlardan, ailesinden ayrılmaktan korkar. 3-5 yaşları arasında masallardaki hayalet ve canavarlardan, 6-12 yaşlarda hırsızlardan, cezalandırılmaktan, yaralanmaktan korkarlar. Çocukların çeşitli korkular yaşamaları kötü değildir. Önemli olan ailelerin, çocuklarının korkularını anlamaları ve bu konuda onlara nasıl destek vermeleri gerektiğini bilmelidir.

Korku Yaşayan Çocuğunuza Nasıl Davranabilirsiniz?

v     Bilgilendirin: Çocuğunuzun yaşadığı korku size çok mantıklı gelmeyebilir. Ancak bunun çocuğunuz için gerçek olduğunu unutmayınız. Çocuğunuza, bir korkusunun olduğunu açıkça söylemelisiniz. İlgisiz bırakılan korkular, başka korkuların da oluşmasına zemin hazırlar.
v     Korkunun üstüne gitmeyin: Çocuklarınızı, korkuları ile yüzleşmeye zorlamayın. Örneğin karanlıktan korkan bir çocuğu karanlık bir odada oturmaya zorlarsanız, bu korku fobiye dönüşebilir.
v     Herkesin korkuları vardır: Çocuğunuza herkesin korkuları olduğunu söyleyin. Erişkin insanların da, anne – babaların da korkuları olduğunu anlatın. Sizlerin, çocuğunuzun yaşında iken yaşadığınız korkularınızı ve bunları nasıl yendiğinizi açıklayın.
v     Sakın kandırmayın: Çocuklar, kendi korkularını çok ciddiye alırlar. Bu nedenle, onları korkuları için kızdırmayın ve utandırmayın, sempatik olmayan davranışlardan kaçının.
v     Nedenini anlayın: Çocuklarınıza, korkularının nedenini anlamaları konusunda yardımcı olun. Ev içinde korkutucu bir unsur olup olmadığına bakın.
v     Çocuğunuzla konuşun: Bazı çocuklar daha çok konuşur, bazıları ise daha içlerine kapanıktırlar. İçedönük çocuklara onunla oyun oynayarak yardımcı olabilirsiniz. Oyun ortamında konuşmasını sağlayabiliriz.
v     Masallardan yararlanın: Birçok masal ve çocuk kitapları korku ve korkuyu yenme konusunu işler. Masallar aynı zamanda sorunların yaşamın bir parçası olduklarını da öğretir. Çocuğunuza masal okuyarak yardımcı olabilirsiniz.
v     Kendini ifade edebileceği etkinliklere yönlendirin: Çocuklar büyük korkular yaşadıklarında er veya geç bunu resimlerinde gösterecekler ve bu yolla problemlerini ifade edeceklerdir. Bu çalışmalarda korkular sembolik olarak yenilebilir, alt edilebilir. Bu yüzden ebeveynler bu resimleri değerlendirmek yerine, ilgiyle resme bakıp onlara resmin anlam veremedikleri bölümleriyle ilgili sorular sormalıdır. O zaman çocuk ciddiye alındığını hissedecektir. Bu, korkular üzerine konuşabilmenin çok önemli bir ön koşuludur.
v     Hayal gücünden yararlanın: Birçok çocuğun zengin ve güçlü bir hayal gücü vardır. Bu yüzden hayalindeki bazı resimler, görüntüler onları korkutur. Bunun tersi de mümkündür. Güzel resimler ve hayal gücü korkuyu yenmede yardımcı olur.
v     Birlikte egzersiz yapın: Korku düşüncelerde, duygularda, bedende yaşanır. Korkuyla başa çıkmada bedensel egzersizler de yardımcıdır. Çocuklar kendilerine tehlikeli gelen durumlarda nefes egzersizleri yapabilirler ve bu sırada kendilerini güvende hissedebilecekleri sözler söyleyebilirler.
Çocuğunuz korkusunu anlatırsa dikkatle dinleyin, saygı gösterin. Çocuğunuzun korkunun doğal bir duygu olduğuna inanmasını sağlayın. Zamanla korkularının ortadan kalkacağını, onları aşacak çözümler bulacağını söyleyin. Onu sorununu çözmesi için destekleyin. Korkusunu yendiğinde bunu açıkça belli edin ve takdir edin.

Unutmayın, önemli olan çocuğunuzla kurduğunuz iletişimdir. Etkin, sağlıklı, sıcak bir iletişimle aranızdaki her sorunu çözmeniz daha kolay olacaktır.