Kodlama Nedir?

Kodlama diğer adıyla programlama kelime anlamıyla belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Programlama bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlanır.

Yararları neler?

Uzmanlara göre, küçük yaşta kodlama eğitimi almak çocuğun bilişimsel ve algoritmik düşünme becerilerini geliştiriyor. Kodlama bilen bir kişi bilgisayarları, bilgisayarlı makineleri programlayarak onlara istediği işleri yaptırabilir, bu cihazlara yeni özellikler, görevler ekleyebilir. Yıldız Koleji olarak şuna inanıyoruz  : “Bugünün çocuklarının büyüdüklerinde, uzun zamandır depolanan ‘büyük veri’ ile uğraşması ve her alanda doğru kararlar verebilmek için o büyük veriyi analiz edip anlamlı sonuçlara ulaşması gerekiyor. Büyük veriyle uğraşmasını beklediğimiz yakın geleceğin yetişkinlerinin sahip olması gereken en önemli zihinsel araçlardan birisi, kodlama ve onun getireceği algoritmik (sistematik) düşünme becerisi olacak. Bir anlamda, kodlama becerisi çocuklarımıza etraflarını saran bilgisayarlı makinelerle ve büyük veri yığınları ile iletişime geçmelerini, onlara ne yapmaları gerektiğini söyleyebilmelerini ve onlardan gelen sinyalleri anlayabilmelerini sağlayacak yeni bir ‘dil’ becerisi olacak.”

Neden Çocuklara Programlama Öğretmeliyiz?

Bilgisayar alanında çok önemli isimlerin hepsinin ortak özelliği küçük yaşta programlama öğrenmiş olmalarıdır. Teknolojideki gelişmeler sistematik ve alternatif düşünme becerisini geliştiren, olaylar arasındaki bağlantıyı görmeyi sağlayan programlamayı hem eğlenceli hem de öğretici olarak çocuklara öğretebilmek artık mümkün hale gelmiştir. Özet olarak programlama öğrenmek insana ; sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, yaratıcı düşünebilme gibi yetiler kazandırıyor.
Küçük yaşta programlama öğrenmenin önemini kavrayan programcılar bunu kolaylaştırmak için çeşitli araçlar ve diller geliştirdiler. Çocuklara programlamayı sevdirecek ve eğlendirecek şekilde hazırlanmış birçok uygulama mevcut. Aralarında dünyanın en meşhur programcıları aynı zamanda büyük teknoloji firmalarının kurucularından Sergey Brin, Mark Zuckerberg ve Bill Gates ‘in de bulunduğu bir grup programcı Amerika’da programlama öğrenmenin yagınlaşması için bir proje başlattılar ve Code.org’ u kurdular. Code.org ve benzeri birçok güncel programlama öğretilerini yakından takip eden Yıldız Koleji, bu alanda yaşlarına uygun düzeyde öğrencilerini geliştirmek üzerine büyük bir önem vermektedir.
İnternet ve teknolojinin gelişmesiyle beraber, gelişmiş ülkeler geleceğe yönelik yeni stratejiler geliştirmeye adım attılar. Bunlardan  en önemlisi ise teknoloji ile paralel gelişmekte olan yazılım sektörü oldu. Yazılım hemen hemen hayatımızın her alanında gerekli duruma geldi. Bunun farkında  olarak biz de eğitim programımıza “Her kademe için Kodlama Dersi” ekledik.

Her kademede Kodlama Dersi Neden Olmalı?

Öğrencilerimize İlkokuldan başlayarak programlama eğitimi verdiğimizde; sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme yetilerinin programlama eğitimi ile daha üst düzeye çıkabileceğini gözlemliyoruz. Bu programda amaç   öğrencilerimizin sadece bilgisayar, yazılım alanında yetişmesi değil, Türkçe – matematik – fen alanlarında ve günlük hayatta karşılaştıkları durumlarda olaylar arasında ilişki kurup daha kısa sürede anlama ve sorunu çözebilme becerilerini geliştirmektir.